Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Σκελετός μαμούθ ηλικίας 1 εκατομμυρίου ετών!

Ενθουσιασμό έχει προκαλέσει στους επιστήμονες η ανακάλυψη ενός σκελετού μαμούθ ηλικίας τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ετών, ο οποίος εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή Κόστολατς της Σερβίας, στο Αρχαιολογικό Πάρκο Viminacium.

image

Το μήκος του σκελετού είναι περίπου 5 μέτρα και το βάρος του ξεπερνά τους δέκα τόνους και σύμφωνα με τον διευθυντή του πάρκου, Μίομιρ Κόρατς, εντοπίστηκε σε βάθος 27 μέτρων μέσα στην άμμο της κοίτης του ποταμού Δούναβη κατά τις εκσκαφές που γίνονται στο παλιό ρωμαϊκό οχυρό του Viminacium.

Από τη Βόρεια Αφρική
Όπως εικάζουν οι ειδικοί, το εν λόγω μαμούθ ανήκει στην κατηγορία των προϊστορικών ζώων, που ήρθαν στην Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του πάρκου, είναι σπάνιος ο εντοπισμός τόσο καλοδιατηρημένων σκελετών μαμούθ κοντά στην κοίτη ενός ποταμού.

Σύμφωνα με τον Ζόραν Μάρκοβιτς του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Σερβίας, «το μαμούθ είναι εξαιρετικά καλοδιατηρημένο και μόνο το κρανίο του έχει μικρές ζημιές».

Το μαμούθ αυτό δεν είναι το πρώτο τέτοιο εύρημα στη Σερβία. Το 1996 οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει άλλον έναν τεράστιο σκελετό από μαμούθ, στην πόλη Κικίντα, το οποίο ονομάστηκε «Κίκα» και σύντομα έγινε τουριστική ατραξιόν.

Στις 6 Σεπτεμβρίου οι τοπικές αρχές θα διοργανώσουν τη «Γιορτή των Μαμούθ» μαζί με τα 12α γενέθλια της «Κίκα».

ΠΗΓΗ: εφημ. ΕΘΝΟΣ, φ. 4-6-09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

AddThis

| More